Hieno Isännöinti Goes Digi -päivä on takana liki 100:n osallistujan voimin. Nyt yhteenvetoaineistoja läpikahlatessa, ensitunnelmat päivän jäljiltä ovat ennen kaikkea optimistiset. Tunnelin päässä näkyvä (perä)valo onkin ollut siis koko ajan Digijuna, ja edelleen on mahdollista hypätä sen kyytiin! Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen totesi hienosti avauspuheenvuorossaan, että käytännössä asenne ratkaisee liiketoimintaa kehitettäessä. Syyllisiä kun on niin helppoa etsiä järjestelmätoimittajista, asiakkaista, rahan puutteesta, kollegoista… kun kuitenkin takana on usein ennen kaikkea vain väärä asenne ja muutoshaluttomuus, jopa pelko.

Asenne ratkaisee liiketoimintaa kehitettäessä.

Näin se ehdottomasti on. Asenne ratkaisee. Digitaalisuus mahdollistaa kehityksen ja muutoksen, mutta samalla se kaipaa vierelleen innokkaan muutosjohtajan, joka johtaa joukkonsa muutoksen läpi. Jos asenne ja tahtotila ei ole kohdallaan, muutosta ei yksinkertaisesti synny. Vaaditaan sisukas toteamus: Emme hoida enää jatkossa asioita näin. Liiketoimintamalli, joka on perustunut tähän saakka 80-90-luvuilta syntyneisiin vakiintuneisiin työtapoihin ja siihen perinteiseen ”AaTeeKoohon” ei ole enää automaatiota tai digitaalisuutta. Verkkosivut avaamalla ja Office-ohjelmia näpräämällä kun ei vaan tuottavuutta ja työskentelytapoja yksinkertaisesti tehosteta tarpeeksi. Sen sijaan asiakkuutta johdetaan esimerkiksi analysoimalla koneellisesti asiakasyhtiön big dataa, ja luomalla tämän pohjalta ennakoivasti palveluita ja lisäpalveluita joita aiemmin ei ole ollut. Siis ennen kuin asiakas ehtii edes näistä kysymään, on isännöitsijä jo aiheesta lähestynyt. Proaktiivisuutta!

Ville Tolvanen piti isännöitsijät hereillä ja varpaillaan

Ville Tolvanen piti isännöitsijät hereillä ja varpaillaan

Mistä lähteä muutoksessa liikkeelle? Digipäivän moderaattorina toiminut digiapostoli Ville Tolvanen heitti tähän hyvän perusmallin. Järjestä yrityksessäsi nollapalaveri. Nollapalaverissa puhdistat pöydän täysin nykyisistä prosesseistasi ja tavoistasi, ja lähdet rakentamaan nollasta uusia liiketoimintamalleja ulottuen vaikkapa asiakkuudenhoitomalleihin saakka. Pidä siis nollapalaveri ja uudistu aluksi vain paperilla. Näin varmistut, että et mene aina järjestelmä edellä, ja mikä tärkeintä: luot nahkasi uudestaan.

Isännöintiliiton kumppanit seisoivat ryhdikkäinä paneelikeskusteluissa, joissa Ville Tolvasen hyödyntämällä ”revolveritaktiikalla” päästiin pureutumaan ripeästi polttaviin kysymyksiin esimerkiksi järjestelmien välisen tiedonvaihdon osalta, tai tiedon omistajuutta pohtiessa. Tunnelma oli ajoittaisista kipakoistakin kommenteista huolimatta kuitenkin koko ajan eteenpäin katsova, eikä missään nimessä anteeksi pyytelevä. Liiketoiminnan kehittämistä tukevaan järjestelmäkehitykseen tunnutaan olevan valmiita yhdessä isännöinnin kanssa, mutta kehittämistä tulee viedä eteenpäin voimallisemmin ja asiakasta (myös sitä isännöinnin asiakasta) kuullen. Hienoa!

Pyöreissä pöydissä piti nopeassa ajassa tuottaa käyttökelpoisia digi-ideoita.

Pyöreissä pöydissä piti nopeassa ajassa tuottaa käyttökelpoisia digi-ideoita.

Pyöreän pöydän keskusteluissa ideoitiin vapaasti ja jopa vapautuneesti. Vapautuneesti ideoiminen kun ei ole koskaan helppoa. Takaraivossa tykyttää niin paljon nykytilanne ja historian painolasti. Oman pöytäni osalta on pakko todeta, että jos viidessätoista minuutissa saatiin syntymään aivan kelpoja konseptin aihioita 3 kpl, on tämä osoitus myös samalla siitä edellä kuvatusta asenteesta. Verkkokauppa ja verkosta tilaaminen tuntuivat nousevan melkein joka pöydässä keskusteluihin. Tähän on pakko samalla todeta, että  yli kymmenen vuotta eri organisaatioiden verkkokauppoja rakentaneena, kuuntelin keskusteluja erittäin kiiluvin silmin. Ihan pian asukas voi oikeasti tilata erilaisia lisäpalveluita ja isännöinnin välittämiä tuotteita verkosta! Ja sano minun sanoneen: nyt ei puhuttu pelkästä issarista. Kirjoitin verkkokaupasta blogissamme jo aiemminkin, mutta lupaan palata yhteenvetojen myötä aiheeseen vielä varmasti tarkemmin.

Tahtoa ja asennetta siis digitaalisuuteen siirtymisessä kyllä löytyy. Nyt vain tavoitteet, ja keinot päämäärään pääsemiseksi tulee muistaa kirjoittaa punaisella siihen omaan digikalenteriin (ei siis siihen paperiseen 😉 Toim. huom.). Ja tässä muistutan samalla siitä tärkeimmästä: älä tee muutosta yksin, vaan turvaudu aina asiantuntijoiden tai kumppaneiden apuun.

Pyöreän pöydän keskusteluiden ja paneelien yhteenvetoja koostetaan parhaillaan, ja näiden pohjalta tulemme kirjoittamaan lähipäivinä vielä useita kirjoituksia käsitellyistä aiheista asiantuntijoidemme voimin. Pysy siis kuulolla!