Odotan kulisseissa, vatsassa kihelmöi. Verryttelen lihaksiani, testaan balettitossujani ja kuuntelen tarkasti haitaritaiteilija Kimmo Pohjosen soittoa. Kohta on aika mennä lavalle. Valmistautuminen on ollut täydellistä. Olen saanut keskittyä omaan tanssimiseeni, kehoni optimaaliseen suorituskykyyn ja esityksen taiteellisuuteen… Todellisuus on kuitenkin aina aivan muuta.

Tanssijuuden ja parrasvalojen takana olen hoitanut produktion tuotantoa. Päivät ovat täyttyneet budjetoinnista, markkinoinnista, roudauksesta ja työryhmän johtamisesta. Tämän kaiken keskellä tanssiin keskittyminen on ollut haasteellista. Ja sitten vielä ne yllättävät katastrofit, joihin en ole osannut varautua: sairastumisia tiimissä, keho reistailee ja lapsi on kipeänä. Kollegan kehottaessa näyttämään parasta näyttämöllä, tekisi mieli sanoa, että ”joo, joo, mutku…”.

Tilanteet ovat harvoin optimaalisia. Itse asiassa en edes pysty muistamaan, koska näin olisi ollut. Kiireenkin keskellä yleisöllä on kuitenkin lupa odottaa minulta parasta suoritustani, ja sen haluan heille myös antaa. Mitä haasteellisempi tilanne, sitä tarkemmin on mietittävä energian käyttöä. Tekijät, joihin en voi vaikuttaa, hyväksyn ja hoidan parhaani mukaan, tai jos mahdollista, jätän kokonaan huomiotta. Mutta kaikki se mihin voin vaikuttaa, siihen keskityn 100-prosenttisesti.

Tilanteet ovat harvoin optimaalisia. Mitä haasteellisempi tilanne, sitä tarkemmin on mietittävä energian käyttöä.

Fokusointi ja tarkka aikatauluttaminen auttavat minua hallitsemaan työpäiviäni. Ehkä tärkein voimavarani on kuitenkin oma ajattelu. Jos jään liikaa kiinni siihen, mikä on ikävää, hankalaa ja raskasta, se imee turhaan voimia itse pääasialta, enkä tosiaankaan pysty antamaan parastani näyttämöllä. Huomaan käyttäväni paljon lausetta ”siitä huolimatta, että…”, kun sparraan itseäni huippusuorituksiin ja esityksiin. Se antaa voimaa ja uskoa voittaa haasteet, joita tuntuu olevan kaikissa projekteissa.

Vaikuta siihen, mihin voit

Koska moni tilanne vaati jatkuvaa itseni ylittämistä, minulle on ollut todella tärkeää oppia pitämään huolta omista voimavaroistani. Olen elänyt lähes 40 vuotta huippu-urheilijan tavoin. Terveellisestä ruokailusta, riittävän unen määrästä ja kehonhuollosta on tullut rutiineja, eivätkä ne vaadi minulta kurinalaisuutta. Ilman näitä rutiineja tuskin pystyisin vastaamaan haasteisiin, joita yrittäjyys, koreografina toimiminen, tanssijuus ja perhe-elämä minulle asettavat. Viime kädessä pidän kuitenkin ajatuksesta, että voin itse monella tapaa vaikuttaa siihen, miltä elämäni tuntuu ja miltä se minusta näyttää. Kaikkeen en voi vaikuttaa, mutta keskityn siihen mihin voin!

Viimeiset tahdit soivat ja näyttämövalot vaihtuvat pimeyteen. Olo on huikea. Tunnen, että olen uskaltanut heittäytyä ja nauttia tästä hetkestä. Olen antanut kaikkeni – siitä huolimatta, että…

Vaikka balettitanssijan työ eroaa monelta osin isännöitsijän työstä, löytyy näistä myös yhtäläisyyksiä. Siinä missä minun päiväni rakentuvat monista eri tehtäväkokonaisuuksista ja keskeytyksistä, tiedän, että näin tapahtuu myös isännöitsijän työssä. Lisäksi haluamme johtaa työtämme tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti, minä tanssijuuttani, te taloyhtiötä.

Lisävirtaa isännöintiin -tilaisuuksissa kuulet minun vinkkini ajanhallintaan ja oman työn organisointiin.