Ennen puhuttiin työmaasta, jolla tarkoitettiin paikkaa tai aluetta, jossa töitä tehtiin. Nykyisin puhutaan työpaikasta, jolla tarkoitetaan sijaintia, jossa työsuorituksia tehdään. Mutta onko työpaikka jatkossa tietty fyysinen sijainti, jossa työt tehdään? Vai voitaisiinko työt hoitaa niin kuin on joustavinta ja tehokkainta, ajasta ja paikasta riippumattomina?

On paljon ammatteja ja tehtäviä, jotka ovat paikasta tai ajankohdasta riippumattomia. On myös paljon työtä, joka on paikkasidonnaista lähinnä perinnesyistä, vaikka parempiakin vaihtoehtoja olisi. Digitalisaatio kyseenalaistaa tutuksi tulleita rutiineja ja haastaa hyödyntämään käytössä olevaa tekniikkaa entistä luovemmin. Ei välttämättä tarvitse edes keksiä mitään uutta tai tehdä uusia investointeja, jotta voisi tehdä jatkossa asiat entistä tehokkaammin. Usein työvälineet ovat jo olemassa, ne vain pitää ottaa käyttöön.

Pilvipalveluja ja mobiiliratkaisuja hyödyntäen säästyy aikaa, rahaa ja hermoja.

Hyviä esimerkkejä jo tarjolla olevista työkaluista ovat erilaiset pilvipalvelut, joissa tieto tallennetaan ulkopuoliselle serverille oman tietokoneen kovalevyn tai toimistokohtaisen verkkolevyn sijaan. Pilvipalvelun etuihin kuuluu se, että työskentelyä voi jatkaa millä tahansa laitteella ilman erillisiä ohjelmistoasennuksia. Työ voidaan aloittaa esimerkiksi toimiston PC:llä, jatkaa kotona Macilla ja esittää illalla kokouksessa tabletilla, joka on yhdistetty langattomasti isoon näyttöön tai projektoriin.

Pilvipalveluun siirtyvät perustelevat palvelumuodon vaihtoa usein sillä, että vastuu palvelimista, varmistuksista ja ohjelmistopäivityksistä siirtyy palveluntarjoajan vastuulle. Tämä on totta, mutta pilvipalvelun todelliset hyödyt liittyvät kuitenkin mahdollisuuteen työskennellä ajasta sekä paikasta riippumatta, myös mobiililaitteilla.

Kaikki eivät välttämättä halua ottaa kannettavaa tietokonetta mukaan mökille tai matkoille, eikä tarvitsekaan. Kännykkä on kuitenkin kaikilla aina mukana, monilla myös tablettitietokone. Ostolaskut voidaan hyväksyä myös mobiililaitteilla, ja esimerkiksi isännöitsijäntodistus voidaan allekirjoittaa ja lähettää sähköisesti tilaajalle reissun päältä. Asiakirjoihin pääsee käsiksi pilvipalvelun kautta ja tehtäväpyyntöjä voidaan kirjata vaikka matkoilla. Sidosryhmille voidaan tiedottaa asioista muun muassa taloyhtiösivujen ja porraskäytävänäyttöjen välityksellä. Kokouksiinkin on mukavampi mennä, kun tietää, että tarvittavan tiedon voi helposti ja nopeasti kaivaa esille pilvipalvelimelta.

Pilvipalveluja ja mobiiliratkaisuja hyödyntäen säästyy aikaa, rahaa ja hermoja.